NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Ljubavne svađe

razmisljanka | 09 Decembar, 2011 11:33

Svi parovi na svetu se ponekad svađaju.

Na početku veze sve je romantično, lepo, svađe nema ni u naznakama. Svi su tolerantni, strpljivi, popustljivi, pažljivi, paze šta pričaju, trude se da se dopadnu, pokazuju svoju lepšu stranu... Međutim, kako vreme odmiče, tako se partneri opuštaju, pokazuju svoje pravo lice, govore ono što zaista misle i počinju nesporazumi i svađe.

Svađa je normalni i sastavni deo svake veze. Ko kaže da se nikad ne svađa, ili ne govori istinu ili je ta veza ogrezla u ravnodušnost i naviku.

Način na koji se neko svađa dosta govori o njegovoj ličnosti, ali i osećanjima prema partneru.

Da li su vaše svađe kao bojno polje, na kome se puca iz svih oružja i ne biraju reči, ili konstruktivna razmena mišljenja, praćena argumentovanim dokazivanjem svojih stavova?

Da li ste tvrdoglavi? Da li vam je teško da priznate da niste u pravu i kada je to očigledno? Da li vičete i vređate? Da li ismevate i psujete? Da li upadate u pola rečenice? Da li pričate u glas, pa ne čujete jedno drugo? Da li sve tumačite na najgori način? Da li stalno optužujete? Da li vam je uvek neko drugi kriv, a vi nikad? Da li planete za sitnicu? Da li u besu bacate predmete po kući? Da li se ne kontrolišete šta pričate? Da li pričate i šta ne mislite? Da li pretite? Da li ucenjujete? Da li ste osvetoljubivi?

Ako je većina odgovora na ova pitanja potvrdna, vaše svađe su necivilizovane, veza ili brak nemaju perspektivu i nešto mora da se menja. Vi, partner, ili veza.

Kada postoji ljubav i dobra volja, svađa ne mora da bude mučna i traumatična. Može da bude i kreativna, konstruktivna i blagotvorna. Da doprinese rešavanju problema, nedoumica i međusobno boljem upoznavanju. Nažalost, veliki broj ljudi ne zna da se svađa konstruktivno pa, umesto da rešavaju probleme, oni ih samo produbljuju i svojim burnim reakcijama unose nove negativnosti u vezu ili brak. Stvari izrečene u ljutnji mogu se oprostiti, ali ne i zaboraviti.

Čak i za svađe postoje određena pravila.

    1. Ne treba se svađati kad smo ljuti, povređeni i emocionalno uzbuđeni. Ne valja biti ni umoran, jer pada koncentracija.

    2. Za svađu se treba pripremiti - odvojiti dovoljno vremena, pripremiti pitanja i argumente za suprotstavljanje.

    3. Treba znati pravi razlog svađe, odnosno pravi uzrok. Ako se svađate samo zbog trenutnog povoda, a ne rešavate uzrok, on će se stalno iz početka javljati.

    4. Treba pažljivo saslušati sagovornika i razumeti šta hoće da kaže. Nesporazumi i pogrešna tumačenja samo produbljuju svađu.

    5. Osoba koja priča o problemu ne treba da priča optužujućim tonom i rečima, već treba da kaže kako se oseća i kako doživljava problem i tako pruži šansu drugoj osobi da objasni.

    6. Treba jasno i otvoreno pričati, da se reči ne bi dvosmisleno tumačile, uz svu ljubav i poštovanje prema partneru.

    7. Uvek imati na umu želju za unapređenjem i poboljšanjem odnosa i povećanjem stepena bliskosti, a ne želju za pobedom.

Konstruktivni pristup rešavanju problema, pored unapređenja veze, ima za prednost bolje međusobno upoznavanje, izoštravaju se vijuge, stiče samokontrola, naučite da brže razmišljate, da priznate da ste pogrešili, pravilno se izražavate, postanete elokventniji i strpljiviji.

Svako od nas je ponekad bezobziran, ne ispunjava očekivanja... To je normalan deo veze. Kvalitet odnosa nije u njegovom savršenstvu, već u načinu na koji se nosite sa problemima koji iskrsnu.

          

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb