NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - ahat

razmisljanka | 10 Decembar, 2011 19:34

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

AHAT je poludragi kamen koji se formira unutar šupljine stene domaćina, u koncentričnim slojevima različitih boja i tekstura. Pojavljuje se u različitim bojama i u različitim tonovima, od plave i ljubičaste, preko smeđe, do crne i bele i ima svileni sjaj. Dobio je ime po reci Ahates, pored koje je pronađen.

Nekad je bio veoma cenjen kao talisman. Persijski magovi koristili su ga da oteraju oluje. Činije od ahata bile su popularne u Vizantijskom carstvu i kod evropskih kraljevskih porodica u doba renesanse. Zbog toga mnogi muzeji, uključujući i Luvr, imaju neke spektakularne primerke. Koristio se i kao kamen za nakit.

      

Brojna su verovanja vezana za ahat.

Veruje se da štiti od slučajnih padova i nesreća uopšte. Leči nesanicu, daje lepe snove i širok pogled na svet. Privlači sreću, povećava koncentraciju i dobro raspoloženje. Kažu da pomaže u prevazilaženju mana, strahova i usamljenosti. Veruje se da otklanja kletve i lošu sreću. Mnogi smatraju da umiruje u stresnim vremenima i daje snagu i hrabrost. Umetnici i pisci su koristili ahat da povećaju kreativnost. Ahat je dobar kad se osećate pobeđeno, kad se gušite pod odgovornostima i pritiskom. U starim vremenima verovalo se da ahat ratnike čini jakim i donosi im pobedu. Kažu da ahat treba dati tinejdžerima, da ne bi potpali pod tuđi uticaj. Izuzetno je dobar za ljude koji ne znaju da praštaju, jer oslobađa ogorčenosti. Pomaže u osnivanju prijateljstva, naročito agresivnim i jakim ličnostima, jer daje moć ubeđivanja i kreativnost i pomaže da sa ostavi prijatan utisak na sagovornika.

 

      

 

U emotivnom smislu ahat jača samopouzdanje. Ahat hrani ljubav, iskrenost, hrabrost, snagu. Daje obilje, bogatstvo, sreću, prihvatanje, zaštitu, ravnotežu, harmoniju, iskrenost, sigurnost. Takođe budi urođene talente.

Što se poslova tiče ahat treba da nose oni koji se bave prirodom: gajenjem voća, povrća, cveća i inženjeri hortikulture; srećan je za sve one koji se na bilo koji način bave zemljom.  Zatim "ratnici": vojnici, advokati, novinari, pisci, političari; i oni čiji posao zahteva preciznost: hirurzi, arhitekte, računovođe, laboratorijski radnici.

 

   

 

Veruje se da u blizini ahata čovek ne može da laže. Uticaj ahata pojačava se u kombinaciji s akvamarinom.

 

Ahat je zaštitnik rođenih u horoskopskom znaku Blizanci. Nikako ne bi trebalo da ga nose Device i Ribe.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb