NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - ametist

razmisljanka | 22 Januar, 2012 20:16

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

AMETIST je zbog svoje magične ljubičaste boje bio cenjen od davnina, a poreklo njegove boje do danas nije u potpunosti objašnjeno. Ametist je kamen duha, jer je ljubičasta boja inače boja duha i spiritualnosti.

      

Zanimljiva je priča o tome kako je ovaj divni kamen boje lavande dobio ime. Dionis, grčki bog vina, slavlja, opijanja i veselja, jako se uvredio kada mu je smrtnik odbio izraziti zahvalnost i zakleo se da će se osvetiti svim smrtnicima koji ne uživaju u njegovim darovima vina i pijanstva. Ne sluteći opasnost, prelepa devojka Ametist je lagano koračala prema hramu, da oda počast boginji Dijani. Razjareni Dionis, kad ju je zapazio, poslao je dva tigra da je rastrgnu i prožderu. Ametist je zavapila prema Dijani, koja ju je brzo pretvorila u svetlucav, čist, beli kamen, kako bi je zaštitila od opakog Dionisovog gneva. Ugledavši tu neizrecivu lepotu, Dionis je shvatio okrutnost svog dela i s tugom zaplakao. Kako su suze curile u njegov pehar sa vinom, vino je počelo isticati niz rub pehara po vrhu kamena. Beli kamen je upio boju vina i stvorio se kamen veličanstvene ljubičaste boje, nazvan ametist. Dionis je odlučio da kamen od tada dobije moć protiv delovanja alkohola i svake druge opijenosti.

      

Pored toga što su krasili krune i nakit članova kraljevskih porodica stotinama godina, ametisti su korišćeni i za ukrašavanje oltara. Najpoznatiji je Pala D'Oro, visoki oltar u bazilici Sv. Marka u Veneciji.

Predstavljajući "kraljevstvo Hristovo", ametist ima dugo zajedništvo s rimokatoličkim biskupima, zato je njegovo drugo ime "biskupski kamen".  Danas biskupi često nose ovalno oblikovan ametist, obično vrlo veliki, s biskupskim pečatom direktno urezanim u površinu dragulja.

      

Ametist je kamen duha, kamen unutrašnje harmonije i mira. Veruje se da štiti od košmara i da je dobro staviti ga pod jastuk dok spavamo, da bismo lepo sanjali i budili se sveži i odmorni. Pomaže pri učenju i radu, poboljšava koncentraciju, a takođe pomaže pri meditaciji. Poboljšava memoriju, štiti srce i živce, štiti od zlih sila i pretvara loše misli u pozitivne. Smanjuje tugu i bol. Pomaže nam da se pomirimo sa gubitkom. Pomaže u prilikama kada smo preplavljeni negativnim emocijama, kao što su bes, mržnja, krivica. Poznat je kao dobroćudni kamen, ili kamen sreće. Znamenje mu je smirenost, spokoj i dostojanstvo. Njegova svetlost smiruje, opušta i obezbeđuje nosiocu jasnije misli, bolju koncentraciju i potpunu unutrašnju harmoniju. Kažu da sedeći u sobi u kojoj su kristali ametista, umor nestaje kao od šale. Pripisuje mu se i moć buđenja vidovitosti.

Ametist se koristi u odvikavanju od alkoholizma, droga ili drugih vrsta zavisnosti. Zovu ga kamenom trezvenosti.

   

Ametist je kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku Vodolija, ali je jedan od retkih koji štiti sve zodijačke znake.

Komentari

Re: Drago kamenje - ametist

Roksana | 22/01/2012, 20:29

Baš i nisam neka alkoholičarka, ali mogla bih, za svaki slučaj, a i ne daj Bože, da se okitim sa onim prstenom i mindjušama! :)))

Divna priča o Dionisu i Ametistu, prvi put je čujem.

Odličan post, draga!

Re: Drago kamenje - ametist

muckos | 22/01/2012, 20:31

muckos

ah konacno :)))
ijaooo hocu ono srce predivno je :)
mada i mindjusama bih se zadovoljila :))

Re: Drago kamenje - ametist

muckos | 22/01/2012, 20:34

muckos

p.s. divna prica :)

Re: Drago kamenje