NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - akvamarin

razmisljanka | 27 Decembar, 2011 06:22

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

AKVAMARIN je kamen koji se javlja u raznim nijansama svetlo plave boje. Ovaj sjajni dragi kamen dobio je ime od dve latinske reči, aqua - voda i mare - more, jer njegova plavo-zelena boja podseća na boju mora. Danas je, uz dijamant, smaragd i rubin, jedan od najskupljih dragulja, koji je svoje mesto našao u vrhunskom juvelirstvu. Ni jedan drugi kamen nije toliko često korišćen u dizajnu u toliko različitih stilova. Juveliri su ga proglasili za svoj kamen.

           

Zbog svoje boje, akvamarin je uvek povezivan sa morem i smatralo se da je to kamen morskih boginja i sirena. Za akvamarin kažu da je zarobio lepotu mora. Prema legendi, akvamarin potiče iz kovčega s blagom sirena, a nekada davno je jedna ljupka sirena doplovila iz morskih dubina i kao poklon ljudima na obali ostavila pun kovčežić akvamarina. Moreplovci su ga vrlo rano uzeli za svoju amajliju, verujući da im osigurava sigurnu plovidbu. Poklanja se ljudima koji često putuju morem. Postoji verovanje da je akvamarin bio jedan od kamenova na čuvenom Aronovom plastronu, a u drevnom Egiptu je sahranjivan zajedno sa svojim vlasnicima, jer se verovalo da pomaže u putovanju sa ovog na onaj svet. Katolička crkva ga svrstala među sveto kamenje. Ukrašava kraljevske i papske krune.

 

Akvamarin je kamen koji donosi ljubav i privlačnost. Priče iz davnina kažu da nošenje akvamarina garantuje srećan brak i radost svom vlasniku. Ovaj kamen, navodno, ponovo budi ljubav kod parova koji su dugo u braku. Takođe ublažava tugu i depresiju. Umiruje strahove i fobije. Poklanja se novom prijatelju kao simbol lepote, poštenja i vernosti. Svom nosiocu navodno daruje znanje, intuiciju, hrabrost, podstiče inspiraciju i jača samopuzdanje. Univerzalni je simbol mladosti, vernosti, nade i zdravlja. Svog nosioca čini bezbrižnim i kreativnim. Svetloplava boja akvamarina izaziva osećanja poverenja, saosećanja, harmonije i prijateljstva. Obično se ova osećanja pretvore u dugotrajno prijateljstvo.

U srednjem veku bilo je uvreženo verovanje da onome ko ga nosi daje moć predviđanja, da ga spasava od lenjosti i nesanice. On donosi ljubav svakome ko ga poseduje. Poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

        

Akvamarin je kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku Ribe. Srećan je još za Škorpije i Vodolije, ali bi Lavovi trebalo da ga izbegavaju.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb