NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Realizacija ugovora

razmisljanka | 09 Novembar, 2011 21:46

Na javnom konkursu za bojenje broda Queen Mary posao dobije Mujo & Co iz Doboja. Nakon isteka roka za završetak posla, dolazi nadzorni organ da proveri kako je obojeno. Gleda komisija kvalitet boje, koliko ima slojeva i slično.

Sa obale sve izgleda u redu. Sednu u čamac da vide drugu stranu, kad - ona uopšte nije obojena.

- Je l' znate Vi, gospodine Mujo, da čitate ugovor? - upita nadzorni organ.

- Jes' vala, znam! - veselo će Mujo.

- Pa zašto ste onda obojili samo jednu stranu?

- A je l' umete Vi da čitate ugovor? Lepo piše da "Realizaciji investicije bojenja broda pristupaju sa jedne strane Mujo & Co iz Doboja, kao izvođač radova, a sa druge strane Vi, kao investitor". Pa sad, il' farbajte svoju stranu, ili da pišemo aneks...

 

Drago kamenje - smaragd

razmisljanka | 09 Novembar, 2011 09:57

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

SMARAGD - Emerald, kamen maja, nazivan je kraljica dragulja i dragulj kraljica. Kleopatra je cenila svoje smaragde više od bilo kog dragulja. Naziv potiče od grčke reči „smaragdos“, što znači „zeleni kamen“.

"Zelena vatra" bio je tako očaravajući i cenjen na evropskim dvorovima da su španski konkvistadori krenuli u krvavi rat da bi našli rudnike smaragda u Južnoj Americi. Najveći izvor smaragda u svetu je u Kolumbiji. Stare Inke i Acteci u Južnoj Americi obožavali su smaragd kao sveti kamen.

 

Legenda kaže da je sotona nosio smaragd u svojoj kruni. Kada je sotona pao, kamen iz njegove krune oblikovan je u pehar, koji je Nikodemus dobio od kraljice od Sabe. Isus Hrist je pio iz ovog pehara na Poslednjoj večeri. Kad je Hrist raspet, Josif iz Arimateje skupio je nešto Hristove krvi u pehar, što je dalo specijalnu moć peharu, koji se od tada naziva Sveti Gral.

  

Smaragd je od davnina cenjen kao simbol novog života i ljubavi i simbol besmrtnosti, a zbog svoje prelepe zelene boje smatra se i simbolom proleća i večne ljubavi. Smaragdi su korišćeni za zaštitu na putovanjima, jer se verovalo da donosi Božiju zaštitu, sreću, ima natprirodne moći i omogućava svom nosiocu da predviđa budućnost i da je u stanju da pobedi demonske moći.

   

Veruje se da smaragd daje obilje, napredak, mir, harmoniju, strpljenje, ljubav, vernost i poštenje. Oslobađa od nesanice i depresije, leči sve bolesti, čisti telo od otrova. Ovaj kamen predstavlja vernost, srećan brak, besmrtnost, mladost, mir i normalnu trudnoću. Takođe se veruje da izoštrava vid i um svog nosioca.  Smaragdi su dugo korišćeni zbog svojih emocionalnih i umnih moći. Mnogi veruju da nošenje smaragda obezbeđuje snagu volje, bistrost uma i odušak u stresnim situacijama. Smaragd je povezan sa obezbeđivanjem ljubavi i vernosti, inspiracije, mudrosti, harmonije, strpljenja, mira i izobilja.

 

 Ovaj svetlucavi zeleni dragi kamen simbol je sreće za sve rođene u znaku Bika.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb