NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - plavi safir

razmisljanka | 26 Novembar, 2011 20:06

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

PLAVI SAFIR je kamen harmonije, odanosti i ljubavi. Stari narodi su verovali da je čitavo nebo jedan džinovski plavi safir u koji je ugnježdena Zemlja. Veruje se da štiti od zavisti i drugih mračnih sila, a neki stari pisci tvrdili su da su Deset zapovesti bile ispisane na safiru.

Safir je u doba Rimskog carstva postao simbol svetog Pavla, a tokom srednjeg veka počeli su da ga u prstenju nose katolički nadbiskupi i pape. Verenički prsten Ledi Dajane bio je sa plavim safirom.

 

Plavi safir je po sastavu korund, mineral izuzetne tvrdoće, od koga je tvrđi samo dijamant. Sama reč safir se odnosi na sve primerke korunda, osim crvenih, koji se zovu rubini. Safir je u osnovi bezbojan, a zbog prisustva različitih primesa, može biti žut, u različitim nijansama plave, narandžast, ljubičast ili crn. Najpoznatiji je po plavoj boji.

Pošto safir prelama šest zraka svetlosti, a šest je broj Venere, ovaj dragi kamen je nekad bio ljubavna amajlija. Za njega se verovalo da menja boju ili odbija da sija kad ga nosi preljubnik. Veruje se da je toliko moćan, da štiti svog vlasnika čak i kad ga proda. Stari ljudi su verovali da je u ovom dragom kamenu sadržana mudrost. Takođe su verovali da kad nosilac safira naiđe na velike prepreke, moć kamena mu pomaže da nađe pravo rešenje, jer mu otvara um za intuiciju. Snaži životnu silu u svom nosiocu i pomaže ispunjenju svesnih snova.

 

Plavi safir je najbolji za osobe koje vode uravnotežen život, koje su odgovorne i energične, otvorene za nove ideje i uticaje. Pomaže u oslobađanju od nepoželjnih misli, donosi radost i mir. Plavi safir je duhovni kamen, zato što se povezuje sa ljubavlju i čistotom. Pomaže da ostanemo na duhovnom putu i koristi se da transformiše negativnu energiju. Olakšava izražavanje ličnih stavova i istine. Usmerava, smiruje um, neželjene misli i mentalnu napetost. Njegova visoka frekvencija uspostavlja ravnotzežu unutar tela između fizičkog, mentalnog i duhovnog nivoa. Smiruje živce, ublažava stres, čuva od nesanice i noćnih mora.

Plava boja safira asocira na postojanost i pouzdanost, pa je to jedan od razloga zašto žene često biraju safir za svoj verenički prsten. Safir simboliše odanost i vernost, a u isto vreme izražava ljubav i čežnju.

Plavi safir se vezuje za one rođene u septembru i za zodijački znak Vodolija.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb