NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

U gradu svetlosti - Invalidi

razmisljanka | 26 Oktobar, 2011 14:49

Pariz - grad svetlosti, grad ljubavi, grad neopisivog šarma i lepote. Kada se pomene, svi pomisle na Ajfelovu kulu, Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja.

Pored tih najpoznatijih znamenitosti, postoji još mnogo sadržaja koje treba videti. Moja procena je da bi u Parizu trebalo provesti mesec dana da bi se sve videlo spolja, da bi se posetili muzeji, galerije, katedrale...

U nekoliko nastavaka pričaću o mestima koja su na mene ostavila najjači utisak.

INVALIDI (LES INVALIDES)

Kompleks Invalidi (Hotel des Invalides) nalazi se pored Sene, kod mosta Aleksandar III.

Izgradnju je započeo Luj XIV 1671.godine, kako bi zbrinuo povređene i beskućne ratne invalide iz raznih ratova. Bilo je zbrinuto preko 6000 ratnih veterana, ranjenika, udovica...

U okviru kompleksa, sada se nalaze crkva Saint-Louis, Dom Invalida i nekoliko muzeja.

Crkva je direktno povezana sa Kraljevskom kapelom, poznatijom kao Dom Invalida. Ova kapela ima kupolu visoku 107m, koja je pozlaćena i svojim sjajem se ističe u panorami Pariza, naročito kad je sunčano vreme. To je jedna od najlepših kupola u svetskoj arhitekturi.

 

Ono po čemu je ceo kompleks najviše poznat i ima najviše poseta je to što se pod kupolom Doma Invalida nalazi grob Napoleona Bonaparte. Poznato je da je Napoleon poslednje godine svog života proveo u izgnanstvu, na ostrvu Sveta Jelena, u pustoši Južnog Atlantika. Tu je, usamljen i razočaran, provodio dane pod strogim nadzorom engleskog guvernera.

Umro je 1821.godine, u pedeset drugoj godini. U svom testamentu je zapisao:

ŽELIM DA POČIVAM NA OBALAMA SENE, U SRCU FRANCUSKOG NARODA, KOJI SAM TOLIKO VOLEO.

Njegova želja nije bila odobrena i Englezi su ga sahranili u skroman grob na ostrvu. 

Njegovi ostaci su, uz sve počasti, preneti u Dom Invalida 1840.godine, posle sedmogodišnjih pregovora sa Londonom.

Napoleonov grob je dobio današnji izgled tek 1861.godine, kada je završena rekonstrukcija Doma Invalida za tu namenu. Sarkofag sa imperatorovim posmrtnim ostacima smešten je u ogromnu kriptu, kružnog oblika. 

Sarkofag je izrađen od crvenog porfira iz Rusije. Smešten je na zelenu, granitnu osnovu, oko koje se nalazi 12 statua, a na podu su ispisani nazivi najvećih pobeda imperatora. Oko groba je kružna galerija sa koje se može posmatrati odozgo, a u osnovi kružni hodnik. Grobu se ne može prići. U kripti vlada mir, bez obzira na broj posetilaca. Poštovanje prema vladaru, imperatoru, caru, vojskovođi, prisutno je na svakom koraku.

Njegova poslednja želja je ispunjena - sahranjen je na obali Sene. Ulaz u Dom Invalida je prema obali reke.

U kompleksu Invalidi nalazi se nekoliko muzeja, a najveći i najpoznatiji je Vojni muzej. Pokriva vojnu istoriju od ranog srednjeg veka, do Drugog svetskog rata.

Park ispred ulaza u Dom Invalida

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb