NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - tirkiz

razmisljanka | 19 Oktobar, 2011 18:28

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

TIRKIZ se koristi za pravljenje nakita od kad postoji ljudska civilizacija. Najstariji nakit na svetu je od tirkiza. Da je spadao u omiljeno drago kamenje, govori i činjenica da su ga kraljevi nosili na svojim krunama, kao zaštitu od loših uticaja.

 

Reč tirkiz je francuskog porekla. Evropski trgovci su ga prvi put otkrili u turskim bazarima, pa doslovno tirkiz - pierre tourques, u prevodu znači turski kamen, iako su ga Turci kupovali u persijskim rudnicima.

Tirkiz može biti delimično proziran ili neproziran, sa bojom koja je u opsegu od svetlo do tamno plavičaste ili zeleno-plave. Često je prošaran i ponekad ima tamne mrlje. Može da se desi da ima žile matriksa koji prolazi kroz kamen. Matriks je kamen koji okružuje tirkiz. Fini šavovi matriksa formiraju šare koje podsećaju na paukovu mrežu. Najcenjeniji tirkiz je ujednačeno srednje plav, bez matriksa i sa mogućnošću velikog sjaja, do kojeg se dolazi poliranjem.

  

Za mnoge drevne narode tirkiz je bio simbol spajanja zemlje i neba - Tela i Duše i bio je poštovan kao jedan od najmoćnijih talismana. Šekspir u "Mletačkom trgovcu" pominje tirkizni prsten, kao simbol neba i zemlje, koji donosi napredak i uspeh.

Brojna su verovanja vezana za tirkiz.

Veruje se da čuva imovinu i da je to kamen koji čuva dobro zdravlje. Takođe se veruje da tirkiz štiti od urokljivih očiju i da može da otera negativnu energiju. Pozitivno utiče na rešavanje konfliktnih situacija, otklanja depresiju, uliva hrabrost, jača prijateljstvo, donosi dobre snove. Ovaj kamen je simbol radosti života i bogatstva, pa je kao poklon idealan, jer izražava najlepše želje. Smatra se da donosi sreću i dobro zdravlje kada ga dobijemo na poklon s ljubavlju.

Smatralo se da boja tirkiza bledi kada je vlasniku ugrožen život ili je bolestan, a kada opasnost prođe, povrati svoju intenzivnu boju.

Vezuje se za horoskopski znak Strelac, jer je srećan kamen za konjanike.

Ne valja nositi tuđ tirkiz jer, veruje se, na njemu ostaje i sudbina onoga ko ga je nosio.

Da li drago kamenje zaista ima uticaja na ljudsku sudbinu, ili je to samo sujeverje? Da li je nošenje amajlije sujeverje?

Kada čujemo da nešto valja ili ne valja raditi, kada čujemo da nešto može da pomogne ili odmogne, da li samo odmahnemo rukom, ili se zamislimo i pomislimo "Šta ako je to tačno...?".

 

Zamišljam blogere

razmisljanka | 19 Oktobar, 2011 08:33

Pošto dobih zadatak, pokušaću da razmišljam i zamišljam pojedine blogere, koji su mi se isprofilisali u glavi na osnovu svojih postova i komentara.

MERKUR čarobno hvata trenutke svakodnevnice, o kojima neko možda ne bi ni razmišljao. Od daška vetra, polenovig praha, mirisa dunje ume da napravi poeziju u prozi. Ona čuje leptira u letu. Zamišljam je kao ovu Moneovu sliku.

ROKSANU zamišljam kao racionalnu i otresitu osobu, koja čarobno slaže reči u neverovatne stihove, kojima dodiruje najtananija osećanja. Možda zvuči kontradiktorno, ali tako je vidim. Žena koja zna šta hoće. Zbog svega toga, obavijena je velom zagonetnosti kao:

ANAM doživljavam kao osobu vedrog duha, sa smislom za humor koji mi apsolutno leži, tako da unosi vedrinu svakom svojom rečenicom. Vidim je kao dobrodušnu i pozitivnu osobu, koja i kad se ljuti,  izgleda šarmantno.

CICILLY zamišljam kao raspevanog i nasmejanog devojčurka, obasjanog suncem. Mislim da i kad ima probleme, rasteruje ih osmehom. Zrači optimizmom.

 

UNAJEDINA je žena borac za pravdu. Uvek ide na prvu loptu, a kasnije razmišlja o posledicama. Neustrašiva u odbrani svojih stavova, ne plaši se rizika. Ima dobru dušu, ali ne voli da se to zna. Vidim je kao Jovanku Orleanku.

PRIČALICA je božansko biće, koje ne zna šta znači ljutnja. Obavijena je takvom blagošću, da je ja zamišljam ovako:

MIMCHE je slatka malena, čiste duše, premudra za svoje godine, koja stalno nešto mudruje i voli da peva. Zamišljam je kao malo, slatko anđelče.

CASPER je nežna i prefinjena, dobri duh u potrazi za dugom.

MANDRAK je mudrac i čarobnjak. Iako je otkrio lik onom brkatom slikom, zamišljam ga u skladu sa nikom.

ŠUKI je neko ko priča samo kad ima šta da kaže. Pametan, škrt na rečima, ali ono što kaže (napiše) daleko se čuje.

STEPSKI VUK je čovek koji voli Dunav i po zanimanju je tata. Kad pomislim na njega, vidim ovu sliku:

MARCOTESPI ILI TEPSI mi izgleda kao šarmer, vuk u jagnjećoj koži, koji nežnim rečima otapa ženska srdašca.

MEDITERRANEO, obožavalac, ljubitelj, fan Mediterana. Ko o čemu, baba o uštipcima, a on o Mediteranu. Inteligentan, stalno postavlja neke zagonetke, a posebno se zadivim kad vidim one geografske širine i dužine. Imam utisak da ni on ne voli prazne priče. Ponekad ima problema sa pobunom na brodu, pa probleme rešava preko kolena.

KRILAANDJELA je čovek poeta. Piše stihove, govori u stihu, komentariše u stihu, a verovatno i sanja u stihu. Zamišljam ga ovako:

BOKIKOJIC je čovek koji te ciljano i sugestivno posmatra sa svog avatara, tako da više gledam njega, nego što čitam šta napiše. Sva sreća da piše kratko i jezgrovito. To što napiše ima malo redova, ali mnogo sadržaja, što smatram darom. Pošto je tako lepršav i neuhvatljiv, podseća me na Kairosa.

SANJARENJA dok nisam upoznala, zamišljala sam ovako:

Sigurna sam da se oni koje nisam pomenula neće ljutiti, jer neće morati da opisuju.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb