NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Drago kamenje - rubin

razmisljanka | 21 Oktobar, 2011 17:27

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

RUBIN je dugo smatran kraljem dragog kamenja, jer svojom izrazito crvenom bojom asocira na ljubav, strast i moć. Oduvek je svrstavan u najvrednije drago kamenje, kako zbog boje, tako i izvanredne tvrdoće i sjaja.

Ovaj kamen je i danas statusni simbol aristokratije i zovu ga kraljevski kamen. Naziv mu potiče od latinske reči "rubeus", što znači crveno. Boja je najvažnija osobina rubina i ceni se više od njegovog sjaja. Prema legendi, vatreni sjaj rubina potiče od planete Mars, od koje je dobio jarko crvenu boju.

U starim knjigama može se pročitati da rubin štiti mornare od brodoloma. Simbolizuje carsku milost, strasnu ljubav i princip vitalnosti. U "Apokalipsi" Svetog Jovana božansko savršenstvo se upoređuje sa dijamantom i rubinom.

  

Verovanja vezana za rubin postoje vekovima. Nekad je smatran moćnom amajlijom, koja daje snagu da se prevaziđe tuga. Verovalo se da su njegove lekovite moći velike, od protivotrova za zmijski ujed, preko leka za oboljenja jetre i srca. Verovalo se i da rubin u prstenu daje znanje, zdravlje i bogatstvo nosiocu.

Rubin je simbol svih snažnih osećanja. On je simbol slobode, dostojanstva i čarobne snage. Daje snagu povratka izgubljene ljubavi. Crvena boja rubina asocira na vatru i krv i kao takva je izvor najjačih osećanja, pa otvara srce za ljubav, podstiče i pojačava ljubavna osećanja. Prsten sa rubinom simbolizuje strasnu i neraskidivu vezu.

Rubin donosi celovitost, odanost i sreću. Povećava velikodušnost i donosi blagostanje, romantičnu ljubav. Zaštitnik doma, poseda, dece i psihe. Kamen visoke energije i moći, donosi isceljenje na svim nivoima. Ne preporučuje se preterano vatrenim i nerazumnim osobama.

Rubin je dragi kamen koji je najviše naklonjen ljudima rođenim u znaku Jarca i Ovna, a štiti i Rakove. Ako se posmatra prema mesecu rođenja, trebalo bi da ga nose osobe rođene u Julu.

Venčani prsten s rubinom poklanja se kao zalog večite ljubavi.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb