NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

U gradu svetlosti - Luksemburški park

razmisljanka | 15 Oktobar, 2011 20:12

Pariz - grad svetlosti, grad ljubavi, grad neopisivog šarma i lepote. Kada se pomene, svi pomisle na Ajfelovu kulu, Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja.

Pored tih najpoznatijih znamenitosti, postoji još mnogo sadržaja koje treba videti. Moja procena je da bi u Parizu trebalo provesti mesec dana da bi se sve videlo spolja, da bi se posetili muzeji, galerije, katedrale...

U nekoliko nastavaka pričaću o mestima koja su na mene ostavila najjači utisak.

LUKSEMBURŠKI PARK (JARDIN DU LUXEMBOURG)

Luksemburški park se nalazi u blizini Panteona. Prostire se na površini od 22,5 hektara.

Ime je dobio po vojvodi od Luksemburga, u čijem je vlasništvu bio, a 1612.godine ga je kupila Marija de Mediči, majka Luja XIII. Na njen zahtev, vrtovi su uređeni u italijanskom stilu, pošto je ona svoju mladost provela u Firenci.

U XIX veku park je otvoren za javnost i redizajniran u francuskom stilu, ali originalna osnova je sačuvana.

PARK

 

U centralnom delu parka nalazi se osmougaoni ribnjak, poznat kao Grand Bassin. Ovde deca mogu iznajmiti male čamce. Postoje i druge atrakcije za decu, kao što je pozorište lutaka i jahanje ponija. Oko ribnjaka su lepi travnjaci i aleje, geometrijski oblikovani. Brojne statue, uključujući i statuu Svete Ženevjeve, zaštitnice Pariza, ukrašavaju park. Ovo je jedan od parkova gde možete uzeti jednu od mnogobrojnih stolica i odneti je na mesto gde želite da sedite.

FONTANE

Dve fontane su vredne pažnje u Luksemburškom parku. Najčuvenija je Fontana Mediči, romantična barokna fontana, izgrađena 1624.godine. Smeštena je na kraju malog ribnjaka, na severoistočnoj strani parka. Centralna skulptura prikazuje grčke mitološke figure Polifemusa, koji posmatra ljubavnike Acisa i Galateu.

Na južnom kraju parka nalazi se Fontana opservatorije, izgrađena 1873.godine.

PALATA LUKSEMBURG

 

Palata se nalazi u severnom delu parka. Građena je u XVII veku za Mariju Mediči. Ona je bila nostalgična za svojom mladošću u Firenci, tako da je palata izgrađena u fiorentinskom stilu. Nažalost, kraljica nije dugo uživala u svojoj novoj palati i vrtovima, pošto ju je kardinal Rišelje proterao kad je kralj umro, pre nego što je palata završena.

Za vreme francuske revolucije palata je služila kao zatvor, a za vreme Drugog svetskog rata bila je sedište Luftwaffe. Sada je tamo smešten francuski Senat.

Ono što je u meni izazvalo romantična osećanja, dok sam sedela na jednoj od klupica, je slika koju sam zamišljala: prelepa Kozeta, u svojoj raskošnoj haljini,  drži pod ruku svog oca, Žan Valžana, i šeta parkom, u kome je srela Marijusa, ljubav svog života.   Viktor Igo je lepotu ovog parka ovekovečio u svom romanu "Jadnici".

   

U sledećoj priči posetićemo Invalide.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb