NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Srce

razmisljanka | 20 Oktobar, 2011 20:15

Neki je mladić imao savršeno srce. Ni jednog ožiljka ni zareza na njemu. Svi su se slagali da je njegovo srce najlepše. Mladić je bio jako ponosan i sve više i glasnije se hvalio svojim prelepim srcem.

Iznenada se pojavi jedan starac i reče mladiću: "Tvoje srce nije lepo kao moje!"

Starčevo srce je snažno udaralo, ali je bilo puno ožiljaka. Na nekim mestima komadići su bili premešteni, a na druga stavljeni, ali nisu potpuno odgovarali. A bilo je i puno mesta gde su celi komadi nedostajali.

Ljudi su gledali starca sa nepoverenjem. Kako može i pomisliti da mu je srce lepše od mladićevog?!

Mladić je pogledao u starčevo srce i nasmejao se.

"Mora da se šališ!", rekao je, "Uporedi svoje srce s mojim. Moje je savršeno, a tvoje prepuno ožiljaka."

Starac mu je odgovorio:

"Vidiš, svaki ožiljak predstavlja osobu kojoj sam darovao ljubav - izvadio sam komadić srca i dao joj ga. Najčešće su i oni meni poklonili komadić svog srca, koji nije baš savršeno pristajao na prazno mesto u mojem. Katkad sam poklonio komadić srca, a da nisam dobio drugi zauzvrat. Tu su nastale velike praznine i udubljenja. Iako su otvorene praznine bolne, podsećaju me na ljubav koju smo delili. I za te ljude gajim nadu da će se jednog dana vratiti i ispuniti ih. Mladiću, vidiš li sada šta je istinska lepota?"

Mladić je neko vreme uronio u misli. Prišao je starcu, posegnuo za svojim mladim, savršenim srcem i otrgnuo komadić, te ga drhtavim rukama pružio starcu. Starac je prihvatio komadić mladićevog srca, odlomio komadić svoga i smestio ga na ranu mladićevog srca. Mladić pogleda svoje srce, ne više tako savršeno, ali lepše nego ikada.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb