NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

U gradu svetlosti - Panteon

razmisljanka | 14 Oktobar, 2011 11:00

Pariz - grad svetlosti, grad ljubavi, grad neopisivog šarma i lepote. Kada se pomene, svi pomisle na Ajfelovu kulu, Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja.

Pored tih najpoznatijih znamenitosti, postoji još mnogo sadržaja koje treba videti. Moja procena je da bi u Parizu trebalo provesti mesec dana da bi se sve videlo spolja, da bi se posetili muzeji, galerije, katedrale...

U nekoliko nastavaka pričaću o mestima koja su na mene ostavila najjači utisak.

PANTEON (PANTHEON)

      

Panteon je impresivna građevina iz XIX veka, koja se nalazi u Latinskoj četvrti, u blizini Sorbone i Luksemburškog parka.

Prvobitno je građena kao crkva Svete Ženevjeve (Sainte Genevieve). Od 1885.godine postaje Panteon i u njemu se sahranjuju znameniti ljudi Francuske. Na zabatu, iznad stubova na ulazu, velikim zlatnim slovima piše:

ZAHVALNA DOMOVINA SVOJIM VELIKIM LJUDIMA

U ogromnoj kripti, koja pokriva celu površinu osnove, sahranjeni su, između ostalih, Viktor Igo, Volter, Žan Žak Ruso, Marija i Pjer Kiri, Emil Zola, Rene Dekart, Mirabo, Aleksandar Dima. Marija Kiri je jedina žena koja je počastvovana sahranjivanjem u Panteonu. Sahranjivanje može biti obavljeno isključivo ako je odobreno aktom Parlamenta za Nacionalne heroje.

Zanimljiva je priča o filozofima Volteru i Rusou. Oni su bili savremenici, koji su zastupali različite, potpuno suprotne ideje i bili su u stalnom sukobu. Volter je bio aristokrata, koji je podržavao bogate, a Ruso je zastupao ideje koje su bile u korist naroda.

Njihov sukob je simbolično nastavljen i posle smrti i ovekovečen u Panteonu. Grobovi su im jedan naspram drugog. Volterov je gizdav, od mermera, sa statuom koja kao da Rusou govori da je on vođa, a Rusoov skroman, od drveta, sa bakljom u ruci koja viri iz groba i poručuje Volteru da mu on osvetljava put kojim ga vodi. 

                    Volter                                                        Ruso

   

Panteon je poznat i po tome što je u njemu 1851.godine astronom Žan Fuko (Jean Bernard Leon Foucault) izvršio svoj čuveni eksperiment, kojim je dokazao da se zemlja okreće oko svoje ose. Fukoovo klatno je izmešteno iz Panteona u Konzervatorijum za mere.

Unutrašnjost građevine je izvanredne lepote, od poda, preko zidova do plafona.

 

Panteon je mesto koje se ne sme zaobići prilikom posete Parizu.

U sledećoj priči prošetaćemo Luksemburškim parkom.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb