NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Savršen muškarac

razmisljanka | 08 Septembar, 2011 20:53

Pridružujem se današnjoj težnji na blogu za savršenim životom, dostizanjem vrhova, izbegavanjem osrednjosti, Lileta i FB, farbanjem bloga...

Evo malog doprinosa ovom vedrom blogerskom danu.

Odlike savršenog muškarca:

Nikad ne izbegava peglanje

Uvek ide u nabavku

Nikad vas ne stiska na pogrešan način

Pruža hiljade razloga da ga volite

Uvek je tu da obavi prljave poslove

Ne usteže se da klekne i čisti

Da li takvi postoje? Jeste li upoznale nekog? Gde još rastu, sem u mašti?

 

Srećni trenutak

razmisljanka | 08 Septembar, 2011 02:00

        Ivo Andrić je rekao da je čoveku malo potrebno da bude srećan, ali najčešće mu upravo to malo nedostaje.

        Svi je želimo, prizivamo, čekamo, molimo se za nju, plašimo se kad je imamo da je ne izgubimo, često je i nismo svesni. Ponekad ne prepoznamo trenutak kada nam sudbina, Bog, slučajnost pošalju sreću na put. Prođemo, ne osvrnuvši se. A to je možda bio jedinstveni trenutak, koji menja tok života, poslednji deo slagalice koji formira sliku života kakav želimo.

        Da li ste doživeli trenutak kada se sve složilo, kada ste doneli pravu odluku? Kada ste se odlučili za pravu ljubavnu vezu, za pravi posao, pravi postupak? Ili su vam prave stvari promakle, pa ste tek naknadno to uočili? Da li vam se pružila nova prilika? Da li je moguće dobiti drugu šansu?

        Stari Grci su učili svoju decu da ih sreća ne čeka, da je potrebno uočiti i iskoristiti trenutak u kome se pojavila prilika. To se vidi u mitu o Kairosu, grčkom bogu srećnog trenutka, koji se pojavljuje jednom u životu.

        Kairosa su predstavljali kao mladića koji je, osim jednog čuperka koji mu je visio preko čela, imao obrijanu glavu. Dobro namazan maslinovim uljem, potpuno nag, nečujno i hitro se kretao među ljudima, pružajući im priliku da ga, kad se približi, uhvate za čuperak. Ako bi taj trenutak bio propušten i osoba zgrabila Kairosa za ruku ili nogu, on bi se, zahvaljujući ulju, lako izmigoljio i pobegao. Pravi trenutak u kome je nekome pružena šansa da reaguje, odvaži se i deluje - prošao je jednom zauvek. Samom svojom pojavom Kairos poziva na budnost, oprez i odvažnost.

        Ovaj mit ima mnogo dublje značenje. Oni koji zaobilaze probleme, koji su plašljivi, koji se boje promene, ne mogu da uhvate Kairosa. Izazovni čuperak na njegovoj glavi pruža mogućnost, ali jedino od čoveka zavisi hoće li je iskoristiti. On sam mora da bira. Ako pokuša, ima šanse za uspeh, ali ako odluči da ne rizikuje, nikada neće uhvatiti božanski trenutak.  Kairos provocira, izaziva čoveka da ćini hrabra i smela dela, da voli, da se žrtvuje za druge... Zato mu čuperak pada niz lice i može se uhvatiti samo spreda, što simbolizuje suočavanje.

        Moramo biti spremni da se suočimo sa izazovima koje pred nas postavlja život. Jedino tako imamo mogućnost da pobedimo sebe i prevaziđemo vlastita ograničenja. Svaki put kad se čovek osmeli da se suoći s nečim novim, on postaje pobednik, bez obzira da li je izgubio ili pobedio... Jer, dobio je bitku najtežu od svih - pobedio je samog sebe, svoje strahove i ograničenja.

        Za sve velike i male stvari u životu potreban je upravo JEDAN TRENUTAK. U njemu se poajavljuje Kairos i daje mogućnost pobede i poziva da istinski živimo. Za takve trenutke vredi živeti, ostalo nestaje u senci zaborava. Jedan časak sa Kairosom, trenutak u kome smo istinski živeli, vredniji je od celog života bez njega. U tom trenutku smo dotakli večnost.

       Možda baš sada iznad nas preleće Kairos, tražeći Odvažne. Uhvatimo ga za čuperak, možda je tu upravo zbog nas.

(Inspirisano knjigom Pavla Ugrinova "Bez ljubavi", o čoveku koji je propustio tri srećna trenutka.)

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb