NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Grad večne ljubavi

razmisljanka | 07 Februar, 2012 23:57

Da Šekspir nije napisao dramu o Romeu i Juliji, Verona bi bila običan mali grad na severu Italije. Međutim, zahvaljujući besmrtnim ljubavnicima, ovo mesto je poznato širom sveta.

Omamljeni najslavnijom ljubavnom pričom, mnogi turisti previđaju činjenicu da Verona ima više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, kao i grandiozne palate, mostove i raskošne vrtove. Verona je predivan starinski grad, dom lepote i umetnosti.

      

Među brojnim znamenitostima arhitekture, naročito je privlačan rimski teatar - Arena, koji je treći amfiteatar u Italiji.

Arena

Među brojnim crkvama i manastirima koji su sačuvani, najveću pažnju privlači crkva San Zeno Mađore, zatim Santa Marija Antika, kao i gotska crkva Santa Anastazija. Osim crkava, u Veroni svakako treba videti i Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, kao i prekrasnu renesansnu Palatu del Kapitano, muzej u kome se čuvaju mnoga vredna dela italijanskog slikarstva. 

Verona je sinonim za ljubav, za najlepšu i najtragičniju opevanu ljubavnu dramu - ljubav Romea Montekija i Julije Kapuleti.

Najposećenije mesto u Veroni je Julijina kuća. Nije je teško naći, samo treba pratiti reku turista, kojih godišnje ima preko tri miliona i koji cele godine pohode to mesto, kao hram ljubavi. Pretvorena je u muzej, u kome se može videti restaurirani nameštaj iz njihovog vremena, kao i prostorije porodice Kapuleti.

U dvorištu se nalazi Julijin bronzani kip, u prirodnoj veličini. Sa tog mesta, prema Šekspiru, Romeo je u toplim veronskim noćima šaputao ljubavne poruke Juliji, koja ga je čežnjivo gledala sa oko pet metara visokog balkona.

Balkon

U vezi sa tim postoji jedan pomalo čudan običaj. Naime, svaki posetilac koji želi da ima sreće u ljubavi, treba da pomisli ljubavnu želju i dodirne Juliju - devojke desnu ruku, a mladići desnu bronzanu dojku. Ako momak i devojka to učine istovremeno, veruje se da će zauvek ostati zajedno. Sve to imalo je za posledicu da je danas ceo kip patiniran, dok su ta specijalna mesta za želje uglačana, kao da su od zlata.

Julija       Ljubavne poruke

(All photos by Razmisljanka)

Priča ima i dodatak. Da bi se ljubavna želja stoprocentno ostvarila, potrebno je ispisati ljubavnu poruku na papiriću, ili direktno na levom ili desnom zidu dvorišta, koji su išarani i oblepljeni stotinama poruka i imenima zaljubljenih parova. Osim toga, Julija je zatrpana poštom - svake godine iz celog sveta stigne više od 5000 pisama.

Ljubitelji romantike mogu da obiđu i Julijin grob, mesto gde je dvoje mladih okončalo svoje živote.

Tako je ova priča o zabranjenoj ljubavi proslavila svoje glavne junake, njihove porodice, jednog engleskog pozorišnog pisca, a njihov grad ucrtala na mapu sveta za sva vremena.

Ako imate ljubavne probleme, ili ako se nekada nađete u Veroni, sada znate šta vam je činiti. Zamislite ljubavnu želju, i pravo kod Julije.

Moj dragi i ja smo je istovremeno dodirnuli, za svaki slučaj.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb