NEŠTO RAZMIŠLJAM ...

"... Osećam da do sad sve je bilo šala
moga srca vrela,
da još nikom nisam svoju ljubav dala
koliko bih mogla i koliko htela.

Da ima u meni cela nežna plima
reči nerečeni',
da bih srce mogla poklanjati svima
i da ipak mnogo ostane ga meni."

Desanka Maksimović

Kada plačem bez razloga

razmisljanka | 28 Jul, 2011 09:03

Ovo je jedna od stvari koju kad čujem plačem bez razloga.

Po prirodi nisam plačljiva osoba, retki su oni koji su me videli uplakanu. Sa razlogom plačem samo kad sam nemoćna i kad sam besna.

Muzika najčešće pokreće emocije kada budi uspomene. Svi parovi imaju "svoju pesmu", koja ostaje za ceo život uklesana u sećanje i ne dozvoljava da zaboravimo osobu s kojom smo bili u nekom periodu svog života nikada. Čak i kada smo mi ti koji odlazimo, uspomene zalutaju u hodnicima sećanja. Ako i krenu suze, one su sa razlogom.

Međutim, postoje situacije kada suze teku same. Ne mogu da ih kontrolišem, zaustavim, a najčešće to i ne želim. Setim se reči svog profesora filozofije iz Zemunske gimnazije, da su suze najlepši izraz ljudske duše i da ih ne treba potiskivati, niti ih se treba stideti.

Ova pesma je jedna od tih. Ne mogu da se kontrolišem, a ne razumem ni reč, čak ne znam ni o čemu se radi u pesmi. Ali, kad čujem melodiju i njegov glas, prvo osetim kako mi se razliva toplina, srce zatreperi, koža naježi i suze krenu... A nemam ni jednu uspomenu vezanu za nju.

Nije ova pesma jedina.

Istu reakciju imam kad čujem Albinonijev Adagio, Za Elizu, Solvejginu pesmu... Zatim, Sorry seems to be the hardest word, You're my everything, Time to say Good bue, Hello, temu iz filma Visoke potpetice...

Plačem uvek na kraju filma "The way we were". To je moj kultni film, koji sam gledala ne zna se koliko puta. I svaki puta plačem.

Nekontrolisano sam plakala kad sam gledala film "Šampion". Gledala sam ga dva puta i kad sam videla da i drugi put isto reagujem, ne mogu ponovo da ga gledam.

Suze mi krenu kad čitam stihove Desanke Maksimović i Mike Antića, kad vidim "Balerinu" Dega, kad odem na koncert Zdravka Čolića, kad čujem "Čororo" (jer je Mika Antić tražio da ga sahrane uz tu pesmu), kad čujem "Sve behara i sve cveta"...

Ima toga još, ne mogu svega da se setim. I nema pravila. Kada nešto dotakne moju dušu, dobije neprocenjivu vrednost i uzdigne me visoko, visoko, oplemeni i učini moj mali svet lepim i nedodirljivim za sve negativne uticaje sa strane.

 

Komentari

Re: Kada plačem bez razloga

pricalica | 28/07/2011, 13:30

pricalica

Добро је док те дотиче лепота, ма је ми тражили или она налазила нас. Има више врста суза, а неких се ваља и клонити (то су оне из беса). Иначе, ова песма је била на мом блогу и говори о томе како драги поздравља драгу преко птице, док одлази у далек свет трбухом за хлебом. Поздрав!:)))

Re: Kada plačem bez razloga

tamonekalujka | 28/07/2011, 18:35

Ja se na neke pesme jezim-nikad me ne rasplacu! Placem,gluposti li,na crtani "Lepotica i zver". Pa dobro,to je znak da nismo bezosecajni,zar ne?

Re: Kada plačem bez razloga

razmisljanka | 29/07/2011, 08:15

razmisljanka

Nema pravila, rszličite stvari ljudima dodiruju dušu. Ne smatram da je glupost što plačeš na crtać. Meni je dirljiv i "Lion King".

Pričalice, hvala za objašnjenje značenja pesme. Btw, kad sam se registrovala, htela sam da uzmem ime "pricalica".

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb